Ja, džukela

Akcija!

Original price was: 74,50 KM.Current price is: 25,00 KM.


Back Cover

Boris Škarica, kroz svoje remek-djelo “Ja, džukela”, vješto otvara vrata raznolikih svjetova priča, podnaslovljenih kao “Hronika & antihronika”.

 

Ova zbirka priča, koja se može tumačiti i kao duboko lični roman, započinje s autorefleksijom autora o njegovoj neumornoj želji za pisanjem, čak i u kasnijim godinama života. Kroz njegove pripovjedačke segmente, čitatelj se vodi kroz prostore beskrajne pričalačke magije…

 

  DA BISTE PORUČILI KNJIGU POPUNITE OBRAZAC ISPOD

  Description

  Knjiga „Ja, džukela“ Borisa Škarice, oprezno podnaslovljena  kao  “Hronika & antihronika”, prvenstveno je zbirka priča koja bi se, u nešto fleksibilnijem razumijevanju književnih žanrova, mogla prihvatiti i kao autobiografski roman. Od uvodne autorove autorefleksije “Hoću pisati”, gdje se već prvom rečenicom naglašava: “Hoću da, poslije svih početaka, počnem i da pišem,  a šezdeset mi je godina. Koliko god bila čudna i neobična, ova ideja mi je sasvim prihvatljiva, možda zbog toga što su u mom  životu oduvijek dominirali počeci, …”  U kasnijim pripovjedačkim dionicama otvaraju se široki pričalački prostori u kojima ni jednog trenutka ne posustaje nesvakidašnja autentična magija priče i pričanja.

  – Hadžem Hajdarević

   

  Dominik Moisi u sjajnoj studiji Geopolitika emocija tvrdi da je 20. stoljeće bilo stoljeće ideologija, a da je 21. stoljeće identiteta. U umreženom svijetu sveopće povezanosti bitno je istaknuti svoju individualnost, svoju razliku i osobnost, što možemo učiniti svakim svojim aktom ukazujući na slojevitost vlastitoga bića. U tom smislu, knjiga dr. Borisa Škarice, kao akt otkrivanja sebe kroz riječ, predstavlja jedan nesvakidašnji pohod u maglovite dubine sebstva. Taj pohodna vlastiti život – podjednako bogat i težak, istovremeno smislen i preokupiran pitanjima bez odgovora – jednako je književni koliko i psihoanalitički..

  – Hamza Ridžal